m: +385 91 2111 107 e: apartmanipepe@yahoo.com

Komiža, otok Vis

Komiža je ribarsko mjesto na jugozapadnoj stani otoka Visa. Od davnina su se Komižani bavili ribarstvom i poljoprivredom.

Moglo bi se reći da se u Koimiži rodilo ribarstvo na istočnoj obali Jadrana. Ribarstvo je i danas jedna od glavnih gospodarskih grana u Komiži, što pokazuje broj ribarskih brodica u luci, a ribara ima oko 150. Zadnjih nekoliko godina Komižani su se okrenuli turizmu. Od turističkih objekata Komiža ima hotel Biševo, te još 700 kreveta u apartmanima i sobama. U porastu je nautički turizam, te je nautičara iz godine u godinu sve više.

Od kulturnih znamenitosti Komiža nudi župnu crkvu sv. Nikole (Muster), Crkva Gospe Gusarice, Ribarski muzej u kaštelu Komuna utvrdi sagrađenoj u 16 st. Tu su još dvije male crkve (crkva Gospe od 7 žalosti i crkva sv. Roka).

Od zabavnih i kulturnih događanja za istaknuti je “Rotu Palagružonu”, obnovljenu regatu gajete falkuše i drugih starih drvenih brodova jedrenjem do Palagruže otočja udaljenog od Komiže 42 nm. To se događa krajem lipnja.

Big Game Fishing je još jedna manifestacija koja traje 5 dana od 10. do 15. srpnja. Radi se o natjecanju u lovu na tune u komiškom akvatoriju na kojem sudjeluju natjecatelji iz Splita, okolice i iz susjednih zemalja. Svaku večer se mjeri najveća tuna koja se ulovi za taj dan, a prethodnih godina bilo je tuna teških i do 100 kg. U programu je koncert zabavne pop glazbe i zabava na rivi ispred kaštela Komuna.

Dalje tu je Ribarska noć, prva subota u kolovozu, koja nudi autohtone domaće specijalitete, srdele na žaru, brodet od raznih vrsta ribe, komišku pogaču specijalitet od slanih srdela, crvenog luka, rajčica i kapara naravno uz domaće vino (Plovac, Vugava). Koncert zabavne glazbe bude na rivi i zabava zagarantirana do ranih jutarnjih sati.

U rujnu se održava manifestacija “Dani rogača” koja traje tri dana. Obuhvaća degustaciju kolača od rogača, liker od rogača (Rogačica) , prodaja suvenira od rogača i predavanje o rogaču. Na programu je koncert otočnih klapa.

Uz ta događanja tu su razni koncerti na orguljama u crkvi sv. Nikole i Gospe Gusarice, predstave Amaterskog kazališta iz Visa, razne izložbe u gradskoj čitaonici, večeri poezije, koncert limene glazbe iz Visa, sportske igre (Streetball, odbojka), te koncerti otočnih klapa uz gostovanja klapa iz Splita i okolice.

Komiža je mjesto s izvornom dalmatinskom arhitekturom, s uskim ulicama, rivom za šetnje, okrenuto suncu i moru u kojem ćete opijeni mirisom ružmarina, ribe i domaćeg vina naći svoj mir i odmor. Poklonici sporta i aktivnog odmora mogu birati između padobranskog jedrenja, ronjenja, igranja nogometa, tenisa, biciklizma.

Otok Vis je poznat po svojim prekrasnim plažama za uživanje u moru i suncu. Od tih plaža za istaknuti je Stinivu, Stončicu, Milnu, Zoglov, Velika i Mala Trovna, Pritiščina, Parja, te plaže u viškoj i komiškoj uvali. U Visu gradska plaža i Grandovac, u Komiži plaža Gusarica, Kamenice, Novo i Storo Pošta, Mlin, Lucica, Žanićevo.

Treba spomenuti otok Biševo 4 nm udaljen od Komiže gdje se može doći izletničkim brodom ili redovnom linijom. Na Biševu se nalazi Modra špilja, jedinstveni fenomen na Jadranskom moru, gdje se zrake svjetlosti odbijaju od dna i stvaraju prekrasno plavetnilo u kojoj će malo tko ostati ravnodušan. Na Biševu su dvije prekrasne pješčane plaže, Salbunara i Porat.

Površina otoka Visa je 90 km2. Prosječna godišnja temperatura je 16.5 C ugodna za odmor i razonodu. Otok Vis se nalazi na području sredozemne klime, koju karakteriziraju blage i vlažne zime i vruća i suha ljeta. Otok Vis je od kopna udaljen 30 nm od kopna a povezuje ga trajektna i katamaranska linija sa Splitom. Akvatorij oko otoka Visa poznat je po svojim pučinskim otocima (Brusnik, Sv. Andrija, Jabuka, Palagruža). Svjetska organizacija za zaštitu okoliša (WWF) otok Vis je uključila među deset najočuvanijih otoka Sredozemlja. Dođite i Vi u Komižu, na Visu koja će Vas očarati ljepotom netaknute prirode, a ljudi gostoprimstvom, ljubaznošću i uslugom na svakom koraku i kući ponesite uspomene za ugodnim i nezaboravnim odmorom.

Web dizajn i fotografija: Stjepan Tafra // Saznajte više o otoku Visu na adresi Vis Central.

© 2014 – 2013. Apartmani Pepe - Komiža, otok Vis. Sva prava pridržana. Izjava o privatnosti.